Gepost door: kwbbalen | mei 13, 2017

KWB Balen drinkt gin-ever!

Maar altijd met mate(n). We bezochten op zaterdag 13 mei 2017 met een groepje van onze KWB-afdeling Stokerij Korhaan in Hechtel-Eksel.) De oudste jeneverstokerij van het land, gesticht in 1833, en sinds een dikke twee jaar terug onder de oorspronkelijke naam aan een opmars bezig. Met dank aan de Gin-hype. IMG_20170513_155635 (Small)

We kregen er ook wat uitleg bij de indrukwekkende klokkenverzameling van de vorige eigenaar: groot, klein, uit de tijd van Lodewijk de XV of ingewerkt in een schilderij. Allemaal nog intact, maar gelukkig niet allemaal nog ‘opgewonden’. Daarna werd ingegaan op de geschiedenis van de stokerij: van oorsprong een handel in ‘koloniale waren’, na de bezetting door ‘den Duitser’ in 1944 bijna volledig vernield en daarna terug opgebouwd als jeneverstokerij onder de naam ‘Leukenheide’.

Gelukkig mochten we tussen de verhalen door ook proeven. Want van al dat luisteren, kregen we natuurlijk een droge keel… Daarvoor waren we toch vooral gekomen! We leerden ook wat jonge en oude jenever is. En dat Elixir oorspronkelijk van hier komt, en niet van Antwerpen. Overigens: ken jij het verschil tussen jenever en gin? Nee, dan had je maar mee moeten komen.

Opvallend: de meeste mannen uit het gezelschap dronken het liefst de gewone jenevers en de vrouwen liever de zoetere likeuren of de Advocaat. Al bevestigen ook hier de uitzonderingen de regel… Kortom: het was een smakelijke, gezellige én leerrijke namiddag. Wie er niet bij was, vindt meer info op www.korhaan.be.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: